Transmeat

Het distributiecentrum Transmeat belevert meer dan 269 Renmans-winkels meerdere malen per week.

Om het bestel- en leverproces met elkaar te integreren ging Transmeat in zee met We Solve IT, de informaticaleverancier bij uitstek voor de voedingssector. De softwareoplossing FoodMaster beheert er nu de belangrijkste processen waaronder het aan- en verkoopbeheer, magazijnbeheer, in- en uitgaande scanning, tracering, etikettering en de boekhouding. Met FoodMaster verloopt het distributieproces een stuk sneller en stipter. Bovendien maakte Transmeat bij de ingebruikname van FoodMaster zijn voortrekkersrol waar, door uitstekende scores te halen voor het traceringssysteem bij de FAVV-audits. De efficiëntieverbetering vertaalt zich verder ook in een eenvoudig online bestelsyteem voor de slagerijen, in een meer gecontroleerde manier van terugname van retours en in een snellere verwerken van grote volumes facturen. Voor Transmeat is We Solve IT een partner die op lange termijn denkt. De opstart van de automatisering van de saladeproductie is een volgende stap in de samenwerking.

Transmeat, het in 1993 opgerichte distributiecentrum van de Groep Renmans, verzorgt de verdeling van verse vleeswaren, klaargemaakte gerechten, salades en beenhouwerijbenodigdheden aan 269 slagerijen in België en Luxemburg. Transmeat telt 49 werknemers en heeft 13 vrachtwagens die dag in dag uit het transport van de goederen verzekeren. Per jaar wordt maar liefst 11,6 miljoen kg aan goederen verdeeld.

 

Geïntegreerde bedrijfsoplossing

FoodMaster heeft sinds 1982 een sterke reputatie opgebouwd als leverancier van informatica-oplossingen voor de vlees- en voedingssector. Het realiseerde de bedrijfsoplossing FoodMaster – Distributie bij Transmeat.

 

“We moeten meer dan 260 winkels meermaals per week bevoorraden. Alles moet dus snel en stipt gebeuren.”

Thomas Bovy, ICT-verantwoordelijke bij Transmeat

 

“De langetermijnvisie van We Solve IT, samen met hun hoge betrokkenheid, maken van ons een bijzonder tevreden klant!”

Thomas Bovy – ICT-verantwoordelijke Transmeat

 

De FoodMaster – Distributie oplossing bij Transmeat telt meer dan 35 gebruikers en integreert de belangrijkste processen in het bedrijf: aan- en verkoopbeheer, magazijnbeheer, in- en uitgaande scanning en tracering en etikettering. Daarnaast draait ook een boekhoudoplossing die gekoppeld is met FoodMaster.

Het vermelden waard is dat We Solve IT het nodige maatwerk heeft verricht om de oplossing volledig aan te passen aan de behoeften van Transmeat. Zo werd aan de oplossing een unieke functionaliteit toegevoegd voor het behandelen van retours. Wim Van der Schueren, financieel en administratief verantwoordelijke bij Transmeat: “Vroeger was de terugname van goederen een bijzonder arbeidsintensieve aangelegenheid. Nu dit in onze bedrijfsoplossing FoodMaster – Distributie geïntegreerd is, verloopt dit proces niet alleen efficiënter maar ook meer gecontroleerd.”

Ten slotte betekende FoodMaster – Distributie ook voor de facturatie een enorme efficiëntieverbetering. “Per maand wordt zo’n 1000 ton aan goederen gefactureerd”, aldus Wim Van der Schueren.

 

Barcodes cruciaal

De groep heeft jaren geleden haar leveranciers verplicht om bij alle artikelen barcodes te gebruiken, en dit op drie niveaus: product, bak en pallet. Thomas Bovy: “Sinds 2002 zijn alle producten uitgerust met een barcode. Het grote voordeel hiervan is dat je naast het identificatienummer ook aanvullende gegevens zoals lotnummer, netto gewicht en minimale houdbaarheidsdatum kan aanduiden. Aldus draagt de oplossing bij tot de traceerbaarheid van de artikelen. Dagelijks worden met FoodMaster – Distributie maar liefst 30.000 scanningen verricht – een proces dat uiterst performant verloopt.”

 

Vóór op de wetgeving

In de strategie van de Renmans Groep staan drie vuistregels centraal: kwaliteit, versheid en een traditionele bediening. De groep speelde een voortrekkersrol bij de traceerbaarheid van producten in de voedingssector. Zo was het bedrijf als één van de eerste actief in de werkgroep rond EAN-128. Na een audit door het FAVV bleek tevens dat Transmeat uitstekend scoorde wat haar traceerbaarheidssysteem betreft.

 

E-commerce

Een ander opmerkelijk feit is dat het hele bestelproces van slagers naar Transmeat online verloopt. We SOlve IT ontwikkelde een e-commerce bestelsysteem waarmee alle slagerijen online hun bestelling kunnen plaatsen. “Een kleine revolutie voor de meeste slagerijen”, aldus Wim Van der Schueren. “Het was immers de eerste maal dat een pc in de winkel geïntroduceerd werd! Ondertussen betekent het systeem een enorme efficiëntieverbetering voor Transmeat.”

Er zijn heel wat standaard e-commerce toepassingen op de markt. Toch kozen Transmeat en FoodMaster ervoor om een totaal nieuwe toepassing te ontwikkelen. Thomas Bovy: “De meeste standaard e-commerce oplossingen zijn veel te ingewikkeld. Wat onze slagers nodig hebben is een toepassing die uiterst eenvoudig in gebruik is. Met dit in het achterhoofd hebben wij aan FoodMaster gevraagd een oplossing te ontwikkelen die uiterst eenvoudig en betrouwbaar is voor de gebruiker.”

 

De toekomst

De technologie staat niet stil, en ook Transmeat wenst mee te evolueren. “We Solve IT is een partner die op lange termijn denkt, en dat is wat wij waarderen”, aldus Thomas Bovy. “Het is voor ons cruciaal dat een softwarebedrijf voortdurend blijft investeren in nieuwe versies.”

Vanaf september 2006 wordt gestart met de automatisering van de productie in de salade-afdeling in FoodMaster.

 

Besluit

Wim Van der Schueren besluit: “We Solve IT ziet de zaken echt op lange termijn en heeft een oplossing ontwikkeld die niet alleen onze processen efficiënter doet verlopen, maar die bovendien betrouwbaar en stabiel is. Samen met de hoge betrokkenheid die zij tonen in de contacten met ons, maakt het dat wij bijzonder tevreden zijn!”

“Het is een oplossing die bovendien eenvoudig blijft, ondanks de toenemende complexiteit die technologie vaak met zich meebrengt. Dat is voor Transmeat van zeer groot belang! Wij hopen nog vele jaren met We Solve IT te kunnen samenwerken”, voegt Thomas Bovy eraan toe.

Een reactie achterlaten